h

SP START ACTIE TEGEN HUURVERHOGING ‘0 IS GENOEG’

27 april 2020

SP START ACTIE TEGEN HUURVERHOGING ‘0 IS GENOEG’

Vandaag viert Nederland geen koningsdag maar woningsdag. Maar Woningsdag zou nog veel leuker zijn als iedereen een goede en betaalbare woning heeft. Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite met het betalen van de huur. En velen krijgen het nu nog moeilijker, omdat op dit moment veel gezinnen in Nederland door de coronacrisis te maken met een terugval in inkomsten. Maar ondertussen gaan de huren per 1 juli voor velen nog verder omhoog. De SP roept daarom op "Woningsdag" alle huurbazen op om de huurverhoging te stoppen, want 0 is genoeg! Iedereen kan deze oproep steunen op sp.nl/stopdehuurverhoging.

SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “De berichten stromen bij ons binnen. Van moeders die onbeschermd werken in de thuiszorg en bij thuiskomst op de mat een brief vinden dat de huur van hun sociale huurwoning weer omhoog gaat. Van mensen die hun inkomen verliezen en wel aan het einde van de maand een torenhoge vrije sector huur moeten betalen. Dit raakt me diep. Per direct de huren bevriezen is noodzakelijk. Wij roepen dan ook iedereen, huurder of niet, die deze mening deelt op om steun uit te spreken. Zo laten we samen zien dat we willen dat de minister, wethouders en huurbazen deze noodzakelijke eerste stap zetten.” In de Eerste Kamer werd deze week een motie van SP senator Tiny Kox aangenomen om de huren te bevriezen. Daarmee is het nog niet zeker dat het kabinet dat ook gaat doen. Voor de SP is huurbevriezing slechts een eerste stap. Veel meer is nodig om uit de wooncrisis te komen.

SP raadslid Luuk Jonker: “Lokaal zien we de afgelopen jaren al veel huurders in de knel komen. We hebben contact met huurders van Acantus, met hun hebben we gesproken en gestreden om schimmel en achterstallig onderhoud aan te pakken. We hebben onlangs in Veendam meerdere inloopavonden voor huurders georganiseerd, De bijeenkomsten kunnen nu niet door gaan door de gezondheidscrisis,  maar we gaan door samen met de strijdbare huurders die hoge huren betalen en daar erg weinig voor terug krijgen. Huurders betalen nog steeds voor de vorige crisis. Toen is een extra belasting ingevoerd, de verhuurderheffing, die nog steeds geheven wordt en ervoor zorgt dat 3 maanden huur rechtstreeks naar de staatskas gaan. Huurders wordt nu weer gevraagd de rekening te betalen. Dat is onbestaanbaar. Wij komen daarom met onze huurders in actie en willen Acantus, Adviesunie, Vastgoed Company Veendam, Vestia en makelaars die verhuren oproepen de huurverhoging te stoppen. Deze week kunnen zij een brief van ons verwachten.”

Reactie toevoegen

U bent hier