h

Verslag demonstratie AOW door Jan Jager

17 februari 2022

Verslag demonstratie AOW door Jan Jager

Foto: SP

Dag allemaal,
Goed, ik ging dus naar de demonstratie in Utrecht op zaterdag 12 februari j.l. om te protesteren tegen het beleid van Rutte 4 aangaande het loskoppelen van  de  A.O.W.  van het minimumloon. Tevens ging het over het niet indexeren van de pensioenen.

Ik had in de weken voorafgaande aan de demonstratie veel gelezen op Facebook hierover. Ouderenorganisaties en met name de SP vroegen aandacht voor dit onderwerp en vroegen mensen/ouderen massaal naar Utrecht te komen voor deze demonstratie.

De afgelopen jaren had ik me vaak kwaad gemaakt over het niet indexeren van ons ouderdomspensioen. Toen ik met pensioen ging werd mij beloofd dat ik een waardevast pensioen zou krijgen. Nou, we hebben allemaal gezien dat dit een grote leugen is. De roemruchte zogenaamde rekenrente is hier het grote struikelblok. Er zijn mensen die dit haarfijn kunnen uitleggen. Feit is dat alles elk jaar duurder wordt, maar dat het pensioen gewoon hetzelfde blijft. Tijdens de demonstratie liep ik naast een leeftijdgenoot die vertelde dat hij had doorgerekend dat we inmiddels ca. 300 euro per maand te weinig uitgekeerd krijgen ! Daarom was ik erg gemotiveerd om de demonstratie mee te maken.

Buiten Facebook en berichten van de SP waren  er in mijn omgeving geen mensen die ik hoorde spreken van deze demonstratie. Ik moest dus alleen naar Utrecht. Nu ben ik niet zo'n demonstratiemens dus het was voor mij toch wel een onderneming. Op vrijdagmiddag een bord met tekst geknutseld. Opschrift:" AOW en Minimumloon blijft EEN". Zaterdagochtend broodjes gesmeerd en koffie in de thermoskan en om 10.00 uur in de auto naar Utrecht naar Park Transwijk waar het om 14.00 uur zou beginnen. Vrij gemakkelijk het Park gevonden en de auto met een gelukje vlakbij het demontratieveld kunnen parkeren.

Ik was er om ongeveer 1 uur. Er stond een groot podium met indrukwekkende geluidsboxen en tekstborden van de SP. De SP was met diverse voertuigen en personen aanwezig. Er werden door hen draagtassen met SP logo en daarin foldermateriaal uitgedeeld.  Op een aantal punten waren stands met catering waar  je oa. gratis koffie kon krijgen. Ook was er gedacht aan chemische toiletten. Klasse geregeld. Ik had gedacht dat er al wel veel mensen zouden zijn , maar dat was een teleurstelling. Buiten de organisatie waren er nog erg weinig mensen, maar dat werd gedurende het volgende uur gelukkig beter.  Na enige tijd begon er een leuk orkestje te spelen, een soort van dweilorkest zeg maar.  Ze speelden liedjes waar je erg vrolijk van werd en die je kon meezingen. Het zorgde voor een leuke sfeer. 

Om dik 2 uur kwam Lilian het toneel op en sprak de menigte van inmiddels 2500 tot 3000 mensen toe. De meeste deelnemers aan de demonstratie waren 65 plussers.  Na de speech van Lilian kwamen er nog een aantal sprekers waaronder Van Rooijen van 50+  en mensen van ouderen organisaties. Daarna zongen we onder leiding van de dochter van Bob Fosko een strijdlied op de wijs van Doemaar: Oelalalalala, het is het is van  mij, waarmee uiteraard het pensioengeld wordt bedoeld.

De demonstratie werd vervolgd met een mars rond het demoterrein. We werden voorafgegaan door het donderende ritme van een zuidamerikaanse drumband. Na deze rondgang kwamen we terug op het demoterrein. Het was inmiddels tegen 4 uur. Ik vond het toen welletjes en ben in de auto gestapt terug naar huis. Ik had toch nog 2 uur rijden voor de boeg. In de vroege avond was Lilian alweer op TV om verslag te doen van de demonstratie. Zij was dus nog niet thuis......

Heeft deze demonstratie zin gehad ?. Mwoh. Alle beetjes helpen moet je maar denken. Het is een steun in de rug van de SP om onze standpunten te verdedigen in de kamer.
Jan Jager.

Reactie toevoegen

U bent hier