h

Hoe is het met...Han Landsbergen

15 maart 2021

Hoe is het met...Han Landsbergen

Foto: Han Landsbergen / Han Landsbergen

Han Landsbergen, SPer, Kameraad en oud raadslid SP Veendam vertelt!

Een Spaans griepje.

Na mijn pensioen een stapsgewijze inburgering in Zuid Spanje. Dat was de opzet in mei 2019. Zo deden we dat dan ook. Wel waren er wat bureaucratische hobbels te nemen. We moesten niet denken dat in het Europa van het vrije verkeer van personen, goederen en diensten een en ander zomaar vanzelf gaat.

Bij overheden regeert het wantrouwen. Gelukzoekers zijn we en daar houden ze niet van. Het wordt natuurlijk anders als je een rijke patjepeeër bent en wat zakken (crypto) valuta hebt.

En toen kwam covid-19. Nu precies een jaar geleden. Vandaag wordt er ook in Spanje stilgestaan bij een jaar in pandemie. Officieel zijn er 3.183.704 besmette personen vastgesteld en 72.258 corona- slachtoffers. Zeer waarschijnlijk liggen de werkelijke cijfers veel hoger. Er waren twee periodes van “estado de alarma” met allerlei restricties en tijdelijke sluitingen van bedrijven en winkels.

Lastig voor ons die aan het klussen zijn. De stappen naar inburgering werden ernstig vertraagd. Overheidskantoren onbereikbaar of met ellenlange wachtlijsten. Maar omdat we op het dunbevolkte platteland wonen met buren op grote afstand was het verder goed door te komen. De boodschappen konden altijd worden gedaan. Hier in Andalusië is men al helemaal gewend aan het mondkapje. Ook FFP2-kapjes en handgel zijn overal te koop en beschikbaar. Het Spaanse ziekenfonds deelt af en toe kapjes uit via de apotheken.

Zorgelijk zijn de economische gevolgen. De belangrijke toeristische sector is nagenoeg ingestort. De horeca heeft het buitengemeen zwaar. De Spanjaard woont veelal klein aangezien het sociale leven zich vooral buiten de deur afspeelt, in de horeca, op de terrassen, in de parken, op de boulevards. Buiten de deur eten is over het algemeen goed en goedkoop. De economische weerstand voelt nog steeds de gevolgen van de bankencrisis van 2008. De socialistische regering probeert met man en macht de crisis te bestrijden. Er werd gedacht om te experimenteren met een basisinkomen.

Voorstellen daartoe hebben het niet gehaald, wat overbleef is een financiële tegemoetkoming voor mensen en gezinnen die geen enkele uitkering meer krijgen. Een eerste stapje naar meer?

De laatste estado de alarma mochten we niet meer buiten de gemeentegrens. Omdat we in een kleine gemeente wonen is dat meteen lastig. Je bent aangewezen op een paar kleine winkeltjes in je gemeente. Voor mij ook vervelend omdat ik mijn olijvenoogst niet kwijt kon. We hebben om het huis een stuk (hellende) grond met o.a. olijfbomen. Als hobbyboer heb ik daar werk van gemaakt. De vorige eigenaar gebruikte nog gif. Ik doe dat niet en bemest met ecologische mest, verwijder onkruid met de hand. In december gestart met de oogst (mijn eigen Marble Mania) maar half januari stond de zakken nog in onze garage. Na 14 dagen gaat de kwaliteit van de olijven achteruit. Daarna bleek ook nog dat de vrije molen in de regio was gestopt. Uit nood ben ik naar de coöperatie in het dorp gegaan. Ik ben geen lid, dus ze mochten de olijven dus niet van mij kopen. Ik bood aan ze te schenken. Nadat de kwaliteit was gecontroleerd (ik kon aan de gezichten aflezen dat die prima was) werden de olijven in de molen gestort. Vorige week de laatste olijven gebracht en voorzichtig aangekaart of ik lid kon worden. In november dit jaar, voor het seizoen, moest ik maar eens langskomen. Vind ik ook wel een aardig stapje naar integración.

Ah, de verkiezingen in Nederland. Vorig jaar heb ik mij laten registreren als kiezer in het buitenland. Ik ben nu zomaar ingeschreven als kiezer in de gemeente Den Haag (dat ik dat nog mag meemaken). Heb per brief gestemd op een Groningse van de SP. Ik hoop en verwacht een ommekeer in de Nederlandse politiek.

Han Landsbergen Axarquia, 15 maart 2021.

Reactie toevoegen

U bent hier