h

Petitie stop de zoutwinning van Nedmag

22 juni 2020

Petitie stop de zoutwinning van Nedmag

De SP Statenfractie start in samenwerking met de afdelingen Veendam en Midden-Groningen een online petitie. Hierbij hopen we op zoveel mogelijk ondertekenaars. Laten we de maatschappelijke druk opvoeren! 

Als het aan minister Wiebes ligt, mag de NEDMAG tot 2045 doorgaan met zoutwinning. Het bedrijf krijgt minimale voorwaarden (zoveel mogelijk zonder diesel) om door te gaan met het leeg halen van onze bodem. Zij krijgen dus alle ruimte.  

Dit terwijl omwonenden al jaren met schade aan hun huizen kampen, zij ondervinden de gevolgen van de bodemdaling aan hun huis, hun thuis. En Nedmag neemt hierin geen verantwoordelijkheid. Sterker nog, al vanaf de start van de proefboringen in de jaren 70 zijn beloftes niet nagekomen.  

De omwonenden zijn al jaren voor hun recht aan het strijden maar vinden in minister Wiebes weer eens geen bondgenoot! 

Ook zijn de gevolgen voor het milieu niet te overzien, in 2018 lekten miljoenen liters Pekel en dieselolie weg, en niemand weet precies waar dat gebleven is. Miljoenen liters, zoek.. Dat is toch gewoon een milieuramp! 

We weten dat velen hun brood verdienen bij de Nedmag, en we doen ook niet luchtig over werkgelegenheid. Maar veiligheid moet altijd voorop staan en dat is hier nu niet het geval.  

Een goed en veilig huis, een veilige leefomgeving, bescherming van het milieu, mensen boven winsten. Dat is waarom wij zeggen: 

Stop de zoutwinning! 

Steunt u de strijd van de omwonenden? Vind u ook veiligheid, milieu en mensen belangrijker dan bedrijfsbelangen? Wilt u bijdragen aan het opvoeren van de druk op de politiek en de minister?  

Teken dan de petitie die we 1 Juli zullen gebruiken bij de Statenvergadering: 

Reactie toevoegen

U bent hier