h

Veendammer college stelt geen subsidie beschikbaar

27 oktober 2019

Veendammer college stelt geen subsidie beschikbaar

Aan de gemeenteraad van Veendam
Betreft: Raadsvraag SP subsidie Stichting Stop Zoutwinning 

Geachte raad,

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 oktober 2019 een verzoek van de SP- fractie ontvangen over een initiatief van de gemeente Midden-Groningen. De fractie van de SP vraagt of de gemeente Veendam, net als de gemeente Midden-Groningen, de stichting Stop Zoutwinning financieel wil ondersteunen.
 

Reactie college Veendam: 
'Geen flnanclele ondersteuning
De gemeente Midden-Groningen heeft uit eigener beweging besloten de Stichting Stop de Zoutwinning een eenmalig bedrag toe te kennen. Wij volgen de gemeente Midden- Groningen hierin niet. In onze rol van adviseur van de vergunningverlener, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, willen wij onze onafhankelijkheid en objectiviteit behouden.'

De SP fractie in Veendam is teleurgesteld, boos zelfs!

Niet alleen wekt deze uitspraak de suggestie dat onafhankelijkheid en objectiviteit niet samen kunnen gaan met kundige, verstandige, maar zeer bezorgde mensen die op een integere en goed georganiseerde manier gesprekspartner willen en kunnen zijn. Deze mensen worden geparkeerd. Het suggereert volgens ons ook dat voor inwoners dergelijke initiatieven kansloos zijn.

Initiatieven vanuit de samenleving, groepen mensen die zich zelf organiseren en mee willen praten over hun gemeente, praten over terechte zorgen die er leven, worden volgens de SP in Veendam keihard teniet gedaan.

De SP fractie in Veendam zal zich altijd voor advies en informatie melden bij Stop Zoutwininng en de bewonersgroep(en)! We staan naast en achter hen in deze gestapelde mijnbouw strijd!

En, zonder suggesties te wekken, vreemd dat onafhankelijkheid en objectiviteit worden genoemd als reden van afwijzing van een eenmalig subsidiebedrag a 2500 euro, terwijl de gemeente Veendam trots is op een Nedmagzaal, gesponsorde avondlicht wandelingen en bedrukte volleybalshirts in de provincie.

De SP brief:

'Geacht college,
Naar aanleiding van het collegebesluit van onze buurgemeente Midden-Groningen waarin wordt aangegeven dat de gemeente Midden-Groningen de stichting Stop Zoutwinning met een eenmalige subsidie van 2500 euro steunt, vragen we u uw buurgemeente hierin te volgen.

Volgens de gemeente Midden-Groningen is de stichting een goed voorbeeld van "participatie door de samenleving".
Daarnaast organiseert de stichting ook in onze gemeente en is een goede gesprekspartner gebleken over de gevolgen van zoutwinning.

In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet namens de SP fractie, Angelique Schoonewille'

Reactie toevoegen

U bent hier