h

Persoonlijke noot fractievoorzitter Harry Schoonewille

10 november 2017

Persoonlijke noot fractievoorzitter Harry Schoonewille

Foto: SP / SP Veendam

Van de fractievoorzitter;

Tijdens de laatste raadsvergadering van 6 november j.l.  heb ik mij volgens de fractievoorzitter van Gemeente Belangen onfatsoenlijk gedragen tijdens een door haar gehouden betoog in de vergadering. Ik heb mij onfatsoenlijk gedragen omdat ik de raadszaal verliet.

Ik ben inderdaad de raadszaal uitgelopen, heb een plas gedaan en ben weer gaan zitten.

Ik was boos en stak dat niet onder stoelen of banken, maar mijn reactie op het verhaal van de fractievoorzitter van GB was niet uniek. Alle leden van de fracties van VUK, PvdA en SP veerden op, keken elkaar vol ongeloof aan en werden boos over wat er gebeurde.

Ik probeer uit te leggen, waarom wij en de andere fracties boos waren.

Op 4 september j.l. gaf de wethouder een presentatie in de commissie VROM. (zie en hoor: hhtps://veendam.raadsinformatie.nl/vergadering/444872/Raadscommissie%20VROM%2004-09-2017?.)

De wethouder presenteerde vanaf zijn laptop een plan dat is opgesteld door een architect. Hij zei onder andere dat het plan natuurlijk uitgebreid besproken zou gaan worden in de gemeenteraad.

Gemeente Belangen en de andere coalitiepartijen ondersteunen het plan van de wethouder Schmaal en zij hebben samen afgesproken dit plan erdoor te drukken.

Ik heb er geen ander woord voor kunnen vinden.

Tijdens de begrotingsvergadering, spreekt GB uit via de Algemene Beschouwingen, dat de coaltiepartijen een motie indienen om 1,5 miljoen euro te claimen voor onder andere  het pleinenplan. Er is ook wat geld voor de verkeersveiligheid gereserveerd.

Door leden van GB wordt daarop lacherig in onze richting gereageerd en het allerergste is, dat bij aanvang van de vergadering een raadslid van GB zich liet ontvallen: “ Als straks het plein er is kunnen we mooie dingen doen”, of woorden van die strekking.

Ons wordt verweten dat we niet in debat zijn gegaan met GB. Het was duidelijk dat dat niet meer hoefde. 11 tegen 10 gegoten in deze motie. In de tweede termijn, heb ik een betoog gehouden en verzocht de motie terug te nemen en het onderwerp op de agenda van de raad te zetten, zodat ieder raadslid 21 in totaal, erover zouden kunnen spreken.

 Ieder raadslid heeft ook het budgetrecht. Toen de fractievoorzitter van het CDA het woord nam, zei ze, zonder dat er al discussie over was geweest: “De motie gaat niet van tafel.”

Juridisch klopt het misschien allemaal wat er is gepresenteerd. Ik wil u het volgende nog vertellen. Ik vraag me af, waarom het college niet met het pleinenvoorstel is gekomen. Er bestaat altijd nog zoiets als dualisme in de politiek. Dat lijkt mij op deze manier niet aan de orde te zijn.

In het begin van het raadswerk, liep het tussen de coalitie en de oppositie al erg stroef. De hele raad is tijdens een aantal bijeenkomsten bezig geweest om de verhoudingen weer normaal te krijgen.

Dat is maar beperkt gelukt. Ik heb al eens eerder fel uitgehaald naar GB en dat leidde tot een vergadering met het bestuur van GB en een gedeelte van de fractie. Ze vertelden dat ze een goede verhouding belangrijk vonden.

Wat ik persoonlijk erg vind aan wat er is gebeurd is, dat Gemeente Belangen in haar programma en het verhaal naar de inwoners uitdraagt, dat een aantal grote projecten hun werk is. Ook het pleinenplan is zogenaamd een plan van GB. Daar zit ook onder andere mijn boosheid. Zonder de andere partijen kunnen ze geen beslissingen nemen. De raad bestaat uit 21 raadslieden, die allemaal gelijkwaardig zijn en het gaat in de gemeentepolitiek over hoe jij denkt voor jouw kiezers als volksvertegenwoordiger op te komen.

Je hoort de coalitie niet over de participatiewet. Ze praten enkel over stenen...Ik heb persoonlijk medelijden met de partijen die deel uitmaken van de coalitie. Zij mogen vragen stellen over een bladafvalbak, of ze mogen opmerkingen maken, dat het best allemaal meevalt met de klachten van de inwoners , als het gaat over de zorg.

Ik denk dat u de boosheid weer tussen de regels doorleest en dat is ook zo.

We hebben besloten om te gaan vechten voor een plaats in het college. Dat moet een college worden zonder Gemeente Belangen.

Als laatste...het is jammer dat RTV noord, mevrouw Knot heeft geïnterviewd over het weglopen tijdens de vergadering en dat zij het podium heeft gekregen ons neer te zetten als onfatsoenlijk. Ik had graag ook mijn versie van het verhaal willen geven aan de verslaggever, maar dat heeft hij niet gedaan, waardoor naar mijn mening er een tendentieus verhaal naar buiten is gebracht.

Tot ziens op de ledenvergadering 15 november aanstaande. Ik hoop jullie allemaal te zien. Het bestuur van de afdeling presenteert de kieslijst en het programma, waar u iets van mag, moet vinden. Zonder de leden te hebben geraadpleegd, worden er geen beslissingen genomen. We zouden dan teveel op de coalitie gaan lijken...( zei uw fractievoorzitter cynisch )

Vriendelijke groet

Harry Schoonewille.

 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier