h

BIJNA VOLTALLIGE RAAD VEENDAM NEEMT GEZAMELIJKE MOTIE PVDA EN SP AAN: COLLEGE DIENT PER DIRECT TE HANDHAVEN

25 april 2016

BIJNA VOLTALLIGE RAAD VEENDAM NEEMT GEZAMELIJKE MOTIE PVDA EN SP AAN: COLLEGE DIENT PER DIRECT TE HANDHAVEN

In Borgercompagnie staat sinds 2005 de biovergister van de fa. Dankers. Zoals alle biovergisters produceert het bedrijf naast elektriciteit vooral overlast in de vorm van verkeersdruk, lawaai en niet in de laatste plaats stankoverlast.

Omwonenden van dit bedrijf hebben deze hinder veelvuldig kenbaar gemaakt, maar dat heeft de gemeente Veendam er niet van weerhouden om na 2005 nog enkele verzoeken tot aanpassingen en uitbreidingen goed te keuren. Ook deze aanvragen en toestemmingen gingen onverminderd uit van een gelijkblijvend acceptabel hinderniveau.
Bedrijven als deze worden echter al lang niet meer gezien als passend op een agrarische bestemming dicht bij gevoelige objecten zoals woningen. Het is pure industrie, die een zware druk legt op de leefbaarheid van de naaste omgeving. Het toestaan van vestiging en uitbreiding van dit soort bedrijven is, zoals wel mag blijken uit de aanhoudende stroom van klachten, niet passend bij landelijk en provinciaal beleid. Wellicht kan het bedrijf verplaatst worden.
Omwonenden maken zich ernstig zorgen over deze gang van zaken en houden hun hart vast voor de toekomst.

Ook voor de gemeenteraad van Veendam is de maat vol. Maandag 4 april j.l. heeft bijna de voltallige raad (behalve de VVD) een motie van PVDA en SP aangenomen, die het college opdraagt per direct een besluit te nemen omtrent het verzoek om handhaving van de bewoners.

Inmiddels is duidelijk, dat het college heeft gekozen voor duidelijke handhaving middels een tweetal lasten onder dwangsom. We hebben van de bewoners verheugde reacties gehad. Hoewel er, na 11 jaar overlast, ook een houding is van eerst zien en dan geloven.

De SP blijft het college ook in deze kritisch volgen.

Reactie toevoegen

U bent hier