h

Themadag SP en de vakbond

15 mei 2015

Themadag SP en de vakbond

Zaterdag 9 mei werd er voor de tweede keer een themadag "SP en de vakbond" gehouden op het SP hoofdkantoor “De Moed”. Voor een partij die zijn oorsprong heeft in het vakbondswerk, eigenlijk een hele logische stap.

Na de opening door Emile Roemer waren er diverse sprekers uitgenodigd.

Vicevoorzitter Ruud Kuin van het FNV sprak openhartig over de toekomst van de vakbond. Hoe wordt de vakbond weer leidend kan worden in plaats van volgend.

Als voorbeeld noemde hij het hoge aantal sociale plannen die vorig jaar zijn afgesloten, bijna één per dag. Binnen de FNV was men opzoek naar een manieren om het afsluiten van zo’n plan efficiënter te kunnen doen, bijvoorbeeld door standard plannen te gebruiken of door een plan op afstand te uit te werken. Dit betekend voor een vakbond dat je de problemen voor de werkgevers gaat oplossen en dat de werkgevers leidend zijn. Mede daarom is de FNV gestart met de campagnes “Echte banen” en “Young and United”, waarmee ze weer de politieke agenda wil gaan bepalen.
Na een mooie discussie waarin naast veel bijval ook veel kritiek te horen was, was het tijd voor de uitstekende lunch.

Na de lunch kwam Paul Ulenbelt aan het woord over oa de Wet Werkzekerheid en het basis inkomen, waarbij het basis inkomen toch een kleine splijtzwam is binnen de partij.Themadag  SP en de vakbond.
AOW, WW, Kinderbijslag, Huurtoeslag enz, enz, zijn echter lang niet toereikend om iedereen te voorzien van een goed inkomen en als je je bedenkt dat D’66 de discussie wil gaan voeren in de kamer, dan moet bij een Sp-er de nekharen al overeind gaan staan. Een socialist wil graag da iedereen naar eigen kunnen aan de samenleving deelneemt en daar dan naar eerlijk voor beloond wordt.

Na een vlammend betoog van Young and United over de noodzaak om het jeugdloon af te schaffen,  was het de beurt aan Lieke Smits om de nieuwe SP campagne “Er is genoeg voor iedereen” uit te leggen.

Met deze campagne gaan we komende tijd landelijk de straat op, om iedereen er van te overtuigen dat de verdeling van de rijkdom in Nederland (en de wereld) anders moet . Het is niet meer uit te leggen dat de rijkste 10% van de bevolking 66% van het bezit in handen heeft, terwijl 70% van de bevolking het moet doen met slechts 10%. Maar hierover zullen we snel genoeg meer horen.

Donderdag 28 mei komt Jimmy Dijk in Veendam de nieuwe campagne uitleggen. Wil je er bij zijn kun je je opgeven via de Kerngroep.

kerngroepspveendam@gmail.com

( Auteur: Menno te Kolstee )

U bent hier