h

Wat vindt SP Veendam van de veranderingen Wmo en jeugdzorg? ( raad 20-10 j.l. )

2 november 2014

Wat vindt SP Veendam van de veranderingen Wmo en jeugdzorg? ( raad 20-10 j.l. )

Gooi nooit oude schoenen weg als de nieuwe nog niet zijn ingelopen… Dat is nu precies waar het volgens de SP om gaat.. Nieuwe schoenen gaan ons lelijke blaren geven doordat het college in Veendam het landelijke afbraakbeleid overneemt.

( Het antwoord van wethouder Velema D66 ) : " U heeft het over weggooien van oude schoenen, ik zie dat anders..ze zullen hoogstens knellen doordat ze wat kleiner zijn.."

We gaan vanavond over twee belangrijke onderwerpen praten en stemmen. We gaan stemmen over zorg..

Maar, zorg is een basisbehoefte. Daar willen wij niet over stemmen!

Goede zorg voor jong en oud, voor iedereen die het nodig heeft. Zorg is van iedereen en uiteindelijk voor iedereen.

De regering heeft forse bezuinigingen gepland op de zorg. Dat betekent dat we de bezuinigingen in onze gemeente gaan merken in de thuiszorg,op de begeleiding en op de jeugdzorg. Ik zeg het nog maar een keer, Afbraakbeleid! Terwijl de zorgbestuurders idioot hoge vergoedingen ontvangen, vergoedingen betaald door de zorgvrager, door u.. moeten wij de hand op de knip houden en mensen zorg ontzeggen?? We spreken de raad dan ook aan op hun solidariteit en vragen om steun om voor eens en altijd het gegraai van lokale zorgbestuurders tegen te gaan en zullen later op de avond met een motie komen.

De meerderheid van de Veendammer raad heeft tegen onze motie gestemd! In Oldambt en Menterwolde is deze motie aangenomen..dit zegt alles over het beleid dat door de coalitie in Veendam wordt gevoerd..!

Het kabinet wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Als mensen dit kunnen en willen is dat fantastisch, maar voor veel mensen wordt de toegang tot zorg in een instelling beperkt en ondertussen wordt ook grotendeels de thuiszorg wegbezuinigd. Dat gaat echt niet samen!

Thuis kunnen blijven wonen zal veel moeilijker worden als er op de huishoudelijke verzorging wordt gekort. Een eigen bijdrage van 7,50 per uur zal een enorme drempel voor velen zijn, waardoor de kans op verwaarlozing, vervuiling en vereenzaming optreedt. Neem een thuiszorg medewerker, hij of zij heeft een signalerende rol en  is van groot belang! Soms zelfs van levensbelang! Hoe zal het straks gaan met alle mantelzorgers? De vanzelfsprekendheid, er van uit gaan dat hulpbehoevende mensen terug kunnen vallen op een mantelzorger.. Wat als er geen mantelzorger in de buurt is en men niet staat is de eigen bijdrage te kunnen betalen? De hulpvrager niet in aanmerking komt voor de tijdelijke compensatie over 2015? De enorme belasting voor een mantelzorger, die naast eigen baan, gezin en sociaal leven een ouder, tante, oom of bijvoorbeeld buurman moet verzorgen omdat er anders maatschappelijke schrijnende situaties ontstaan. Wij houden ons hart vast!

Het college stelt een compensatieregeling voor. Mensen die nu huishoudelijke verzorging krijgen kunnen in het overgangsjaar zich extra verzekeren door een ziektekosten verzekering af te sluiten bij Menzis Er wordt per situatie en naar inkomen gekeken of er gecompenseerd gaat worden. U stelt voor om dit per 1 januari 2015 in te laten gaan en is van toepassing op mensen die nu huishoudelijke ondersteuning krijgen. Maar stel dat iemand een hulpvraag indient in de maand Maart van het volgende jaar..de hulpvrager in aanmerking komt voor compensatie, maar zich niet meer kan bijverzekeren omdat er per kalenderjaar ziektekostenverzekeringen worden afgesloten. Graag toelichten! En wanneer worden de hulpvragers op de hoogte gesteld van de compensatie regeling?

De SP wil dan ook niet dat de gemeente zich verschuilt achter een compensatie regeling, maar wijst het college erop dat de gemeente in zorg moet voorzien!

Waarom verschuilen? Maak er maatwerk van! 

Als gemeenteraad hebben we de plicht om mensen die specifieke zorg en aandacht nodig hebben te ondersteunen. Het voorstel van het college is om de huishoudelijke ondersteuning in een algemene voorziening weg te schrijven. Dat betekent dat ook uw vader, moeder of grootouder straks misschien niet meer in staat is huishoudelijke ondersteuning te betalen.

DE SP WIL DAT DE EIGEN BIJDRAGE WORDT AFGESCHAFT! ZORG IS VOOR IEDEREEN

Laat het indiceren aan de juiste mensen over en ga als gemeente niet op de stoel van een professional zitten! We pleiten er dan ook voor dat alleen deskundigen, bijvoorbeeld een huisarts of wijkverpleegkundige, de zorg indicatie stelt. Zij hebben alle kennis en kunde in huis om te beoordelen welke zorg en/of voorzieningen nodig zijn. Niet of nauwelijkse opgeleide ambtenaren kunnen en mogen dit niet beslissen.

Goede zorg kan niet zonder gedreven, goede zorgmedewerkers. We roepen het college op om de thuiszorgmedewerkers aan het werk te houden. Neem ze als gemeente in dienst. Met behoud van dezelfde en goede arbeidsvoorwaarden. Maak goede afspraken met TSN en Zorggroep Noord?

Zorg ervoor dat niemand tussen wal en schip geraakt! Zo behoud je de band tussen de zorgvrager en zorgverlener.

Er worden minimale, niet toereikende budgetten aan gemeentes toegekend. Geld voor zorg moet aan zorg worden besteed. Dit kan als het geld geoormerkt wordt. Openheid en transparantie voorop en geld uitgeven aan waar het voor bedoeld is. Ook streeft het college ernaar om binnen het budget te blijven, maar als de budgetten op raken voorziet de SP wachtlijsten en schrijnende situaties.

De SP is een voorstander van laagdrempelige zorg die dichtbij de mensen wordt georganiseerd. Dat de jeugdzorg naar de gemeente gaat hoeft niet perse slecht te zijn. Wij denken dat er op deze wijze juist minder bureaucratische situaties ontstaan en dat als er goed geïnvesteerd wordt in preventieve zorg er veel ellende onder kinderen voorkomen kan worden.

Maar, het kabinet bezuinigt een half miljard op de jeugdzorg. Met zo’n forse bezuiniging kan het niet anders dan dat er lokaal kinderen tussen wal en schip raken. We vragen het college dan ook om marktwerking tegen te gaan en de samenwerking tussen instellingen juist voorop te stellen  zodat ieder kind krijgt wat hij of zij nodig heeft. Ook willen we het college er op wijzen dat dat jeugdzorginstellingen geen winstoogmerk mogen hebben, het doel om winst te maken past niet in de jeugdzorg en we vragen het college dit te bewaken en waar nodig in te grijpen. Oormerk het budget voor de jeugdzorg! Uitgeven aan alleen dat waarvoor bedoeld!

De commissie Samson en de Kinderombudsman hebben aangegeven dat zij zich zorgen maken over het kennisniveau van de gemeente en het gebrek aan kwaliteitseisen voor de jeugdzorg als het bijvoorbeeld gaat over bepaalde manieren van misbruik. We vragen het college dan ook dringend regelmatig te toetsen . De GGD zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Zij hebben alle kinderen in onze gemeente in beeld en kan vroegtijdig problemen signaleren.

Dat de gemeente  per 1 januari 2015 beslist welke zorg een kind gaat krijgen lijkt ons een vreemde zaak. Wederom vragen we de raad om de indicatie over te laten aan professionals.

De SP wil juist in de onzekere tijd die aanbreekt voor de inwoners van Veendam, het college vragen een voorstel te  doen om een gemeentelijke ombudsman of vrouw aan te stellen. U bent inmiddels op de hoogte van ons voorstel.

 

Loop u tegen problemen aan? Voorziet u ernstige maatschappelijke drama's?

Laat het ons weten! neem contact op via veendam@sp.nl

 

 

 

 

 

U bent hier