h

WORDT DE ZORG GESLOOPT?

10 maart 2013

WORDT DE ZORG GESLOOPT?

Maandagavond 25 februari was Renske Leijten , SP-kamerlid in Parkzicht in Veendam om uitleg te geven over de kabinetsplannen voor de zorg in de komende jaren. Verwacht wordt dat wetsvoorstellen deze en komende maand aan de orde komen in de Tweede Kamer. In de zaal veel mensen die in de zorg werken of zorg krijgen, of in de toekomst hopen niet onverzorgd achter te blijven. Toehoorders die nog niet op de hoogte waren van de voornemens, vastgelegd in het regeerakkoord van VVD en PvdA, moeten het verhaal als een schok hebben ervaren.

Dit kabinet heeft in zijn regeerakkoord aangekondigd flink te willen slopen in de zorg. De thuiszorg en de zorginstellingen krijgen gigantische kortingen te verwerken, tot wel 75%. Tegelijkertijd kom je minder snel in aanmerking voor een plek in een zorginstelling. Mensen met wel een plekje in die zorginstellingen moeten fors hogere eigen bijdragen gaan betalen. Compensatieregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten worden geschrapt. Het basispakket van de zorgverzekering wordt kleiner en kleiner.
Nu, na al die sloopplannen, wordt er “nieuwbouw” gepland? In de verste verten niet. Het gaat hier alweer over een gigantische bezuinigingsoperatie. En nu wel heel duidelijk over de ruggen van ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking en mensen met een psychische aandoening. De mogelijkheden om (begeleid) zelfstandig te blijven wonen worden drastisch ingeperkt, maar tegelijkertijd komen er lange wachtlijsten voor de zorginstellingen. Mensen zonder mantelzorg, familie of zorgzame buren kunnen zomaar in de goot belanden, met alle gevolgen voor hen en de gemeenschap van dien. Amerikaanse toestanden. De vakbonden hebben al becijferd dat de gevolgen voor de werkgelegenheid al even desastreus zijn: in de thuiszorg verdwijnen 58.000 banen en ongeveer 40.000 alfahulpen zullen geen werk meer hebben. Zo’n 100.000 banen in de zorg, een sector die enkele jaren geleden nog dé banenmotor werd genoemd. Nog minder personeel in de zorginstellingen. De nullijn voor werknemers in de zorg.

De vragen die nu gesteld moet worden.
Is dit nodig?
Nee, zeggen wij. Als je sloopt moet je ook iets nieuws opbouwen. Nu is het slechts kaalslag. De sociale vangnetten voor grote groepen mensen worden weggehaald. Het opruimen van de rokende puinhopen en bestrijden van de sociale gevolgen gaat hoogstwaarschijnlijk veel meer kosten dan het nu oplevert.
Kan het anders?
Ja, natuurlijk. Dat wordt hier en daar al aangetoond. Een bedrijf als Buurtzorg levert kleinschalige zorg met goed betaald personeel. De overhead (management) is 8% tegenover 30% in andere zorgbedrijven. Kwaliteit en toch niet duur. De SP heeft uitgerekend dat het stoppen met die vermaledijde marktwerking 2 miljard per jaar oplevert. Eenieder die werkt in de zorg kan zo tien voorbeelden opnoemen van dagelijkse zaken die efficiënter kunnen. Laat de professionals leidend zijn in het zoeken naar oplossingen. En daarmee doelen wij niet op managers, ambtenaren, politici en zorgverzekeraars.

Wij roepen eenieder in de zorgsector op zijn stem te verheffen tegen deze onzalige kabinetsplannen. Sterker nog bijna iedereen in Nederland gaat het merken als deze plannen doorgaan. Wie heeft er niet ouders in een zorginstelling, familieleden bij begeleid wonen of de dagbesteding. We hopen allemaal straks een rustige oude dag te hebben, waarbij we zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen.
Op zaterdag 6 april is er een landelijke manifestatie van de medewerkers in de thuiszorg in De Haag.
Ga naar www.sp.nl/zorg en www.zorggeenmarkt.nl

U bent hier