h

Peuterspeelzalen Veendam voorlopig gered

6 juni 2012

Peuterspeelzalen Veendam voorlopig gered

De peuters in Veendam kunnen opgelucht ademhalen. Want de peuterspeelzalen blijven voorlopig open. Maandagavond 4 juni heeft de gemeenteraad van Veendam unaniem beslist dat de wethouder Wierenga de voorgestelde bezuiniging van €45.000,- moet opschorten. Verder moet hij in overleg met welzijnsorganisatie Compaen bekijken welke mogelijkheden er zijn om de peuterspeelzalen open te houden, in ieder geval tot 1 januari 2013.

Het was een memorabele avond in het gemeentehuis van Veendam. De publieke tribune puilde uit met ouders, peuterleidsters en andere belangstellenden. De belangstelling was zo groot, dat in een andere zaal ook publiek kon plaatsnemen om de vergadering te volgen.

Er waren 4 personen die van de gelegenheid gebruik maakten om de raad en het college toe te spreken. Ik was een van hen. In mijn betoog heb ik de raadsleden op hun verantwoordelijkheid gewezen en opgeroepen tot gezond verstand. Bezuinigen moet, maar dat mag nooit ten koste gaan van voorbereidend basisonderwijs voorzieningen voor jonge kinderen. Dat is de bijl aan de wortel van onze toekomst.

De afgelopen weken is er veel onrust ontstaan bij ouders en peuters naar aanleiding van de aangekondigde bezuiniging. De SP afdeling Veendam heeft ons als ouders gesteund en begeleiding aangeboden bij het organiseren van protest. En dat is niet voor niets geweest. Samen sta je sterk gaat zeker op in dit geval. Samen hebben we als ouders laten zien dat de macht in een democratie echt bij het volk ligt. We hebben samen de druk opgevoerd en de gemeenteraad gedwongen de wethouder terug te fluiten. Ik hou daar een heel goed gevoel aan over.

Ik ben geen lid van de SP. Maar ik voel me gesteund door de SP-ers van Veendam en omstreken. Daar waar de Veendammer gemeenteraad geen stelling wilde nemen tegen dit onzalige plan, heeft de SP laten zien dat het ook anders kan. 'Kop d'r veur' is een bekend gezegde in Veendam. Dat hebben we gedaan en het heeft gewerkt.

Ik blijf de ontwikkelingen rond de peuterspeelzalen met belangstelling volgen. Want de eerste slag hebben we gewonnen, nu moeten we er voor zorgen dat er een goede, structurele oplossing komt. Ik blijf me daar hard voor maken, want kom je aan mijn kind, dan kom je aan mij.

Gernant Deekens

U bent hier