h

Nek aan nek race?

15 november 2006

Nek aan nek race?

Was het eerst tussen CDA en PvdA ontzettend spannend wie de grootste zou worden, en stond de SP als vierde op 16 zetels. Nu lijkt het er uit de peilingen op dat de race om te tweedeplaats gaat tussen SP en PvdA.

Wat is hier gebeurd? We weten dat vele PvdAers zich kunnen vinden in het programma van de SP en ook het activisme spreekt hen erg aan. Dit activisme ontbreekt toch in grote mate bij de PvdA door het lang verkeren in het idee van ‘op de bestuurders stoel regelen we het wel’. Daarbij komt ook een gevoel van de stemmers over de PvdA als zijnde een regenten partij. De partij die graag bestuurt, de partij waar veel carrière politici zitten.
Hier tegen over staat dan de SP: de partij die niet alleen tijdens de campagne op straat is, de partij die op een grote actieve achterban kan rekenen, de partij waarvan zijn leden uit idealisme zich inzetten.

Hiernaast ontstond een zetel gat in de peilingen tussen CDA en PvdA, waardoor ook het strategisch (wie levert de minister president) stemmen verviel. De mensen kunnen nu kiezen waar ze inhoudelijk en gevoelsmatig het dichtst bij staan. En komen vaak uit bij het echte alternatief tegen liberalisering van de zaken die ons allemaal aan gaan. Het alternatief tegen de managerscultuur en voor een menselijkere omgang van ons allemaal. Die mensen komen uit bij de SP.

U bent hier